Camí del Nord vs. Camí Primitiu ~ Camins

dimarts, 11 de desembre del 2007

Camí del Nord vs. Camí Primitiu

Hi ha un confusió generalitzada entre el Camí del Nord i el Camí Primitiu. Això és degut a que moltes persones inclouen el Camí Primitiu com a part del Camí del Nord. Però són dos camins completament diferents (en tots els aspectes i també en el seu origen), i no coincideixen en cap lloc. El del Nord comença a Irun i ressegueix la costa fins a Ribadeo, ja a Galícia, i allà deixa el mar Cantàbric per anar de cap a Santiago. El Primitiu va d'Oviedo a Santiago sempre per l'interior. La diferència és por veure clarament en aquest mapa del Camí del Nord i en aquest mapa del Camí Primitiu.

Una bona part dels que fan el Camí del Nord es pasen al Camí Primitiu quan arriben a Gijón, fan Gijón - Oviedo en dos dies per un camí ben senyalitzat. Altres segueixen pel Camí del Nord. Crec, tot i que no tinc dades, que són més els que es passen al Primitiu que els que segueixen pel camí del Nord.

Hi haurà molt temps per parlar àmpliament en aquest bloc d'aquests dos camins. Tenen molt futur. Personalment penso que el Camí Primitiu és el més interessant de tots els Camins de Santiago que hi ha Espanya.

D'altra banda, la "Agencia Vasca de Turismo" m'enviarà la nova edició de la guia "Dos caminos por Euskadi" per posar-la al web gronze. Quan la rebi faré una ressenya.